Over de Muko

“Wat het Muko infiltratiesysteem uniek maakt, zijn de infiltratiebuizen. Het is een zeer praktisch en goed alternatief voor de infiltratiekratten die onder andere om veel grondverzet vragen. De Muko is aanpasbaar en toepasbaar op elke situatie – met aanzienlijk minder graafwerk.”

Kiest u voor de Muko? Dan levert u een positieve bijdrage aan:

Klimaat

Draag op een zorgeloze manier actief bij aan alle thema’s binnen de klimaatadaptie.

Drinkwater

Maak maximaal gebruik van het regenwater en bespaar daarmee op uw totale (drink)waterverbruik.

Grondwater

Door een stabiele waterafgifte levert u een positieve bijdrage aan het grondwaterpeil. 

Ontlasten riool

Bij grote hoeveelheden neerslag verbruikt de rioolzuivering minder energie doordat minder regenwater het vuilwater verdund.

De Muko regenwaterafkoppeling

Natuurlijk is elke (tuin)situatie verschillend. Het totale grondoppervlak, de grondsoort, bestrating en bestaande planten / bomen. Dit alles heeft invloed op de manier waarop u het Muko infiltratiesysteem gaat plaatsen. Daarnaast vraagt het plaatsen van de Muko in een bestaande / reeds beplante tuin om een andere aanpak dan een nieuwbouwproject. Voor elke situatie is er een oplossing! Groot voordeel is dat de Muko infiltratiebuis geen grote inhoud heeft, maar wél een grote afgifte. Hierdoor kan deze veel water verwerken, maar is er minder graafwerk nodig voor de plaatsing.

De belangrijkste (technische) details en kenmerken van de Muko vindt u hieronder.

De Muko infiltratiebuis heeft geen grote inhoud, maar wél een grote afgifte. Zo hoeft de infiltratiebuis zich maar op minimaal 50cm diep te bevinden. De buis moet vlak liggen, om het regenwater zo goed mogelijk te verspreiden voor optimale afgifte.

Het systeem is aanpasbaar op de situatie. Let er daarbij wel op dat we op de website uitgaan van de meest voorkomende situatie. Als bijvoorbeeld funderingen en buisdiameter afwijkt, dan moet de aansluiting worden aangepast aan uw situatie.

De infiltratiebuizen hebben een standaard lengte van 12,5 meter.

De Muko bestaat uit gerecyclede en recyclebare materialen, is degelijk en onderhoudsarm. De infiltratiebuis heeft een duurzame, gerecyclede polypropeen (Ekomat) omhulling.

We streven er natuurlijk naar om de meeste duurzame optie te vinden voor onze producten. Biobased materialen behoren in de nabije toekomst tot de mogelijkheid. 

De kosten zijn voor elke situatie verschillend. Onder andere de totale lengte infiltratiebuizen (12,5 meter per buis), eventuele extra gekozen opties (zie tabblad ‘extra opties’) en afwijkende (tuin)situatie zijn mede bepalend in de uiteindelijke totale kosten.

Goed om te weten! Bij veel gemeenten is het mogelijk om een subsidie aan te vragen voor klimaatadaptatie. Ook het afkoppelen van regenwater valt hier bij veel gemeenten onder. De hoogte van de subsidie, aanvraagprocedure en andere details vraagt u op bij uw eigen gemeente.

De Muko is de eerste jaren onderhoudsvrij. Daarna kan de Muko infiltratiebuis worden schoongemaakt met een waterstofzuiger.

De bladvanger en het zandvangputje (extra optie) dient u uiteraard met enige regelmaat te controleren en eventueel leeg te halen. Bij veel bladval – bijvoorbeeld tijdens de herfstperiode – is het aan te raden de bladvanger dagelijks even te controleren.

Er zijn verschillende opties om uw Muko systeem uit te breiden of de werking ervan te verbeteren. De verschillende opties betreffen:

Extra productopties:
• Paddenstoel (voor overstort op eigen terrein)
• Zandvangput
• Regenton (225 liter gemiddeld)

Extra optie/handeling bij plaatsing:
• Een opvulling van los drainagezand, grind of lavasteen rondom de Muko infiltratiebuis. Dit zorgt voor verbeterde infiltratie van het regenwater.
• Verlenging van de Muko infiltratiebuis.
• Het uiteinde van de Muko infiltratiebuis uit laten monden in een wadi of sloot.

Welke installatiemogelijkheden kent de Muko?

De Regenwaterafkoppeling van Muko biedt drie installatiemogelijkheden. Nagenoeg geheel onder de grond, deels bovengronds en als versie met een overstort geheel op eigen grond (zonder overstort op het riool). Deze laatste optie raden we over het algemeen niet aan, maar is in sommige gemeenten de enige optie. 

Montage - type 1A - Ondergronds

Het Muko infiltratiesysteem kan volledig ondergronds geplaatst worden. Dit zorgt voor een nette afwerking waarbij er niets te zien is van de regenwaterafkoppelingsinstallatie. Echter doordat het Muko infiltratiesysteem lager geplaatst is ontstaat er minder waterdruk, waardoor er minder water aan de bodem wordt afgegeven. De waterafgifte is afhankelijk van de grondsoort waarin de Muko infiltratiebuis wordt gelegd.

Montage type 1B - Bovengronds

Voor het maximale resultaat van uw Muko regenwaterafkoppelingsinstallatie, is dit de beste keuze. Voordat de overstort plaatsvindt wordt circa 1 meter waterdruk gecreëerd die ervoor zorgt dat zoveel mogelijk water wordt afgegeven aan de bodem. Circa 80% van de regen zal worden teruggegeven aan de omgeving(tuin). De overige 20% verdwijnt in het riool.

Niet toegestaan hemelwater over te storten? - Montage type 2

In bepaalde gemeenten is het niet toegestaan om het hemelwater over te storten op het riool. Door de overstort aan het eind van de infiltratiebuis te laten plaatsvinden, stroomt het water weg in de eigen tuin en heeft het regenwater de tijd om alsnog in de grond opgenomen te worden. Op deze manier wordt 100% van het regenwater afgekoppeld en wordt de meter waterdruk behouden.

De volgende bedrijven, instanties en organisaties gingen de samenwerking met Muko aan: